Termomagnetisk vs hydraulmagnetisk säkring

 

Den absolut främsta fördelen med att använda en hydraulmagnetisk säkring är dess förmåga att tåla höga (och låga) omgivningstemperaturer och ändå hålla angiven märkström. 

 

Bilden nedan illustrerar på ett tydligt sätt detta faktum. Om man, som i exemplet, installerar en termisk 16A säkring sida vid sida kommer den att redan vid 30 graders omgivningstemperatur enbart hålla knappt 11A. Detta är ett känt fenomen för de flesta som arbetar med dimensionering av elsystem. En lösning som förbättrar läget något är att tillåta mellanrum så säkringarna inte värmer varandra, effekten är dock marginell och i många applikationer är plats en bristvara. 

 

Det som ofta ses som en väg ut är att använda de-rating och välja en större säkring än vad man egentligen behöver. I fallet nedan kanske man väljer att använda en säkring med 20A eller rent av 25A märkström. Effekten av detta kanske inte spelar så stor roll för kostnadsskillnaden på säkring. I realiteten är det dock så att pga detta måste man anpassa hela systemet runt säkringen. Grövre kablage, större kopparskenor och så vidare. Det innebär en tydlig kostnadsökning för hela systemet. Dessutom blir såklart exaktheten i själva säkringen inte det man önskar om den ström som tillåts varierar med omgivningstemperaturen. 

 

Säkringar byggda med den hydraulmagnetiska teknologin är den naturliga lösningen på problemet eftersom de alltid håller märkström oavsett omgivningstemperatur. 16A säkringen på bilden kommer alltid hålla märkström oavsett om det är -40 eller +85 grader runt omkring den. Den är dessutom klassad att hålla 100% av märkströmmen, dvs ingen 80% de-rating behövs. 

 

Eftersom de hydraulmagnetiska säkringarna inte påverkas av temperatur så kan de dessutom byggas med 13 mm modulmått istället för 18 mm. Detta möjliggör >30% fler distributionspunkter på samma yta! 

 

En annan fördel som är viktig, inte minst i dagens samhälle, där vi måste fokusera på hållbara alternativ; är att en hydraulmagnetisk säkring inte har något bimetall element som behöver värmas upp och på så vis skapa värmeförluster. I snitt har en hydraulmagnetisk säkring 45% lägre intern resistans vilket gör den till ett hållbart alternativ. 

 

thermal_vs_hymag_emcomp_a.jpg